Allemaal weetjes over de ezel

Zoals ik al eerder schreef is de ezel een stoere bink, die niet zo snel zijn pijntjes laat zien, daarom is het belangrijk om te letten op de kleine signalen die hij of zij afgeeft.
De ezel heeft een lichaamstemperatuur van 36,2 -37,8 graden, let op, bij een paard is dit anders!! En daar worden nogal fouten meegemaakt.  De hartslag is 36 - 48 p/m en de ademhaling is 12 - 28 p/m
Als je een ezel hebt of wilt gaan aanschaffen, let dan op, hoe hij erbij staat, naar zijn gedrag, is hij/zij bang, loopt ie weg. Hoe is zijn gang. Kijk goed naar zijn lichaamsbouw, heeft hij een doorgezakte rug, valt zijn manenkam om. Hoe is zijn vacht, heeft hij kale plekken, glanst het. Dit zijn de evt. afwijkingen die je direct kan zien.
Bepaalde aandoeningen bij de ezel

Koliek is een symptoom wat kan voorkomen en is geen ziekte, het omschrijft afwijkingen in het maagdarm kanaal. De symptomen die ze hebben kunnen zijn: rollen, zweten, niet willen eten, zich niet lekker voelen. De oorzaken kramp, obstipatie, gasvorming of darmen liggen anders. Het ligt aan de ernst welke behandeling plaats vindt, dit kan zijn pijnstillers, paraffine, olie of een operatie.
Laat je ezel altijd eten op beton, het eten van een grond met zand is niet bevorderlijk voor zijn maag/darm kanaal. Het zand die hij meekrijgt met zijn eten, zakt uit in de darmen en veroorzaakt een verstopping. Als het niet anders kan, geef dan preventief lijnzaad of olie op de brok een paar keer per week.
Heeft je ezel last van koliek, dan kan het soms helpen door te stappen, zo kan evt. gasvorming ontluchten. Kijk goed naar de mest van de ezel, hoe ziet het eruit, is het veel, bevat het wormen.
Zo komen we op de wormen: elke ezel heeft wormen, de mate van ontwormen ligt aan de grote van het land, de besmettingsniveau. Allereerst poep ruimen, want dat is een besmettingsbron, als de ezel weer de wei in gaat in het voorjaar is een goede tijd om te ontwormen. Je kunt beter te hoog doseren, dan te weinig. Bij te weinig doseren is er meer kans op resistentie. Het beste is ook om verschillende merken te gebruiken, zodat de kans op resistentie voor een bepaald product, wordt verlaagd. Eqvailan: spoelwormen, Equist: bloedwormen en Ivabectine: longwormen.Problemen aan de hoef

Rotstraal: zwart van kleur, herkenbaar aan de vieze geur. Rotstraal is een ontsteking van bacteriŽn.
Het is (moeilijk woord) de keratonolyptic bacterie, dit eet het hout van de hoef op.
Dit kan komen door:  - te weinig beweging
                                       -  het niet elke dag schoonmaken van de hoeven
                                       - vuile stallen (ammoniak van de urine)
De behandeling van rotstaal is allereerst het wegsnijden van het aangetast vlees.  De stal goed schoonmaken en houden. De hoeven dagelijks te krabben en het aanbrengen van betadine.


White line disease (seedy toe)

Is een plotselinge afbraak van  de witte lijn in de hoef, heeft een grijs kruimige textuur. Dit is een ernstig geval dat tot losse wand kan leiden. Het is een lastige anaroobische infectie. De witte lijn is zeer zacht en daarom ideaal voor een beginnende ontsteking. De behandeling is alle aangetaste weefsel te verwijderen. Behandeling met betadine ter bestrijding van de bacterie. Watten met waterperoxide. Sugardine, dit is betadine met kristalsuiker, dit wordt een kruimeling mengsel, erop smeren en verband erom. Ze zeggen dat je ook honing (propolis) erop kan doen, het helpt het doden van de bacterie.

Hoefzweren (pukkel)

Dit krijgt hij doordat er een steentje of iets scherps zit in de witte lijn. Dit veroorzaakt plotselinge kreupelheid. De hoef is warm, de ezel wilt alleen gaan liggen. De witte bloedcellen werken tegen infectie. Het belangrijkste is dierenarts bellen.Hoefbevangenheid

Dit is een stofwisselingsziekte, het is een ontsteking van de lamellen die de verbinding vormen tussen de hoornschoen en het hoefbeen. Deze zwelling van de lamellen geeft een hevige  pijn. Het is een zeer ernstige ziekte die meestal in de voorbenen voorkomt, maar ook in de achterbenen. De ezel gaat achterover hangen, probeer voorzichtig te lopen, voetje voor voetje. En natuurlijk een dierenarts waarschuwen.
Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door overmatig eten (teveel koolhydraten), overgewicht, niet volledig afkomen van de nageboorte, giftige stoffen in de bloedsomloop door een ziekte, sommige geneesmiddelen (corticosteroÔden) , overbelasting, stress, vergiftiging, verwaarlozing.
De overbelasting komt door teveel gewicht, dus niet door te wandelen.
Acuut: hoe ernstig is de loslating van de hoef, kan hij er niet meer op staan, kan overlijden.
Chronisch: op tijd erbij, medicijnen, bekappen, pijnstillers en goede voeding.


Hyperlipaemie & Obesitas

De ezel is zeer gevoelig voor deze 2 vormen. Als een ezel een paar dagen niet eet worden lichaamsvetten afgebroken, zo komen er vetzuren in de bloedbaan en dit kan de lever niet aan. Als ze in die vicieuze cirkel zitten kunne ze doodgaan. Dikke ezels zijn veel gevoeliger voor hyperlipaemie.
Een gezonde ezel heeft geen krachtvoer nodig. Hooi is goed genoeg, als het maar niet te grof strengelig is en niet te groen. Je kunt dit evt. aanvullen met stro  hier mogen ze van eten wat ze willen. Het geven van een zoutliksteen, met mineralen doet ze ook goed. Als ze genoeg tijd besteden aan het eten, komt dit weer het gebit ten goede.
Gemaaid gras heeft een kortere vezel en dit is erger voor de darmen. Een ezel van een 200 kilo heeft genoeg aan 3 kilo ruwvoer (hooi) per dag. Af en toe een appeltje of worteltjes zijn natuurlijk heerlijk.

Vaccinaties & chippen

*influenza en tetanus (jaarlijks)
*EHV, droes, schimmel (zijn niet verplicht)
* chippen (verplicht)
Het geven van tetanus is absoluut zinvol, dit hoeft niet elk jaar.
Droes is een bacteriŽle probleem, opgroeiende ziekte en is besmettelijk, antibiotica is hier zinloos, omdat het door een virus wordt veroorzaakt en niet door een bacterie.
Schimmel: ringworm, preventief vaccineren.Gebitsverzorging

*Controleer goed de tanden en kiezen tijdens de wisseling.
*Scherpe randen (haken) moeten worden afgeveild.
*Kauwvlakken van de kiezen moeten gelijkmatig worden gehouden.
*Goed opletten op gebroken en ontstoken tanden of kiezen.
De kiezen groeien 10 jaar bij een ezel, daarna gaan ze afslijten en uitvallen. Het gebit van een ezel is belangrijk bij zijn maaltijd.Dus daarom is het onderhouden van zijn gebit erg belangrijk.


Nog een paar  weetjes

*Ezels zijn buitendieren.
*Stro en hooi veroorzaakt altijd stof, dus een goede ventilatie in de stallen.
*Ezels kunnen niet overgeven.
*Draagkracht van een ezel 25-50 kg
Zo nu zijn we allemaal weer een stukje wijzer geworden over de ezel. Wordt vervolgd!!!
Ezelhulp Kreta
Home
Nieuws
Sponsoring/Donatie
Balkenbrij
Webwinkel ia
Bestemming Bereikt
Vrienden van....
Links
Contact