Vind je het ook leuk om meer te weten over de ezel, lees dan vooral dit stukje.
Ik zelf wist wel van het bestaan van de ezel en ik had ook weleens op een ezel gezeten (toen ik jong was in Mijas (Spanje).  Maar het fenomeen ezel was mij verder totaal onbekend.
Ik  wist, want zo was het je geleerd dat ze dom waren (want waar komt anders, dat spreekwoord vandaan) en eigenwijs. Tot ik besmet raakte met het ezelvirus. Als je niet wilt worden aangestoken, zeker niet verder lezen, want het is zeer besmettelijk, hoe verder je leest hoe erger het virus toeslaat. Dus lezen op eigen risico, want een ezel is zo gek nog niet.
Vooral heel lief en aanhankelijk, zeer leergierig,  mooi (prachtige ogen en van die grote flappers van oren) gezellig, ondeugend en zeer slim.  Waarom mensen denken dat ze  domme, eigenwijze dieren zijn, komt vooral voort uit hun intelligentie en voorzichtigheid. Als er gevaar dreigt, zal elk dier het op het rennen zetten, maar een ezel  blijft stokstijf staan, of gaat zelfs op de grond liggen, ja dit kan natuurlijk dom overkomen.

Ezels zijn familie van de paarden, maar verschillen toch wel, ze zijn kleiner, zijn beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en makkelijker te hanteren. Ik zei toch al, een ezel is zo gek nog niet. Een nog belangrijk verschil met paarden is, dat ezels een veel grotere pijndrempel hebben, een ezel laat bijna niet merken dat het slecht met hem gaat. (Of dit nu zo’n goede eigenschap van de ezel is…. toch dom??) De andere verschillen zijn;  ze hebben een groter hoofd, grotere oren (och, ja die oren) en een staart met een kwast.

De huisezels stammen af van wilde ezels uit de woestijn van Afrika. Er zijn nog maar weinig wilde ezels. Er leven nog 2 soorten in Nubie en Somalië. De Nubische ezel is bruinachtig grijs met een rugstreep en een schouderkruis. De Somalische ezels zijn groter en lichtgrijs, met een witte buik en hebben zebra-achtige streepjes op de benen, maar hebben geen kruis.  Er zijn ook ezel rassen, oa. de Grand Noir du Berry en de Poitou. De Poitou valt op door zijn lange haar.  De Grand Noir du Berry is van oorsprong een werkezel, de naam heeft hij gekregen van een streek in Frankrijk. Deze 2 rassen zijn ook grote ezels. Je hebt ook mini ezels, deze komen oorspronkelijk uit Sardinië en Sicilië, zij werden gebruikt om graanmolens aan te drijven. De ezel heeft een schofthoogte van 1.20 meter, het grotere ras is 1.40 en de mini ezel 1 meter.

Dan is er ook nog het muildier en de muilezel. Van het muildier is de vader een ezel en de moeder een paard, bij de muilezel is dit andersom.
In Nederland hebben we niet zoveel ezels, naar schatting ongeveer 3000, ons land is geschikter voor paarden. Ezels kunnen niet zo goed tegen de regen, ze hebben namelijk een vacht die niet waterdicht is en worden dus doornat. Ook is vocht slecht voor de hoeven en moeten ze minstens een droge stal hebben waar ze kunnen schuilen en waar de voetjes hoog en droog kunnen staan. Nederlandse ezels werden vroeger gebruikt op het land, door boeren, als  last- en trekdier. Ezels zijn goede werkers vooral in droge, warme streken. Dat komt doordat ze sterk zijn en een goed uithoudingsvermogen hebben. Ook kunnen ezels goed zien in het donker.
Ezels beschermen hun weide, komt er een indringer dan jagen ze die weg, het is natuurlijk geen vervanging voor de waakhond maar ze doen het goed.

Doordat ze van oorsprong komen uit dorre streken en daar maar weinig te eten was, hebben ze geleerd alles te eten wat ze tegen kwamen. Daarom is een wei met lekker veel gras, niet zo goed voor een ezel, want een ezel heeft geleerd de hele dag te grazen. En van blijven grazen wordt je dik en dat is slecht voor hun gezondheid (voor wie niet), maar ze lopen ook kans om hoefbevangheid te krijgen. Een ezel kan met minimale voeding en water toch grote prestaties leveren. Ezels zijn geen moeilijke eters, ze hebben genoeg aan hooi en stro. Af en toe een appeltje of een worteltje,om lekker op te knabbelen, dat vinden ze ook heerlijk en dan nog een bak vers drinkwater, nou dan kan je niet meer stuk bij ze. Ook vinden ze het heerlijk om op twijgjes te kauwen, op Kreta krijgen ze altijd de takken van de olijfbomen. Heerlijk vinden ze dat, dit is gelijk een bezigheidstherapie voor ze.
Mocht je zelf een ezel willen aanschaffen, neem er dan altijd 2 of zet er een ander dier bij, een paard of een geit. Maar eigenlijk liever een soortgenoot, ezels zijn kudde dieren, zet hem alleen en je krijgt een treurige ezel en dat wil je toch niet!!!

Daarnaast wordt natuurlijk het gezelschap van de mens erg op prijs gesteld maar dit kan nooit helemaal de plaats innemen van een dierlijke metgezel.
Een ezel die vaak alleen staat zie je ook vaak veranderen in een kniesoor. Jammer, want ezels zijn zo’n leuke huisdieren, echte vriendjes voor het leven, je moet natuurlijk als baasje wel over een dosis humor beschikken. Want ze kunnen lekker eigenwijs en koppig zijn, maar ja, dat is eigenlijk ook wel hun charme.

Ezels moeten regelmatig worden verzorgd aan hun hoeven, vacht en gebit. Ook hebben de ezels hun jaarlijkse vaccinaties nodig tegen influenza en tetanus. Ook het ontwormen bij ezels is van belang.  En natuurlijk is het gewicht erg belangrijk, dat moet dus regelmatig worden gecontroleerd.
Het geluid wat ezels voortbrengen wordt balken genoemd, dit is een middel van communiceren wat ze doen, vooral tijdens voedertijd laten ze zich duidelijk horen.

Als een ezel alleen staat en veel balkt is het vaak een roep om aandacht.
Natuurlijk balken ze ook als ze gezelschap krijgen. Daphne balkt al, als ze mijn stem hoort.

Ook oren kunnen je veel vertellen, een ezel die attent is en de omgeving in de gaten houdt beweegt veel met de oren. Ze gaan naar voren en naar achter, onafhankelijk van elkaar. Dat is goed, dat betekent dat de ezel interesse heeft voor wat er om zich heen gebeurd. Als de ezel onzeker is gaan de oren naar achteren. Is ze boos, dan gaan de oren zo ver mogelijk plat in de nek.
Een ezel die zijn oren in de nek legt, de romp naar een andere ezel draait en de mond opent, is niet gediend van zijn gezelschap.

Maar als je een ezel goed leert kennen, leer je ook de orentaal van hem of haar.
Bij het wisselen van de winter- naar de zomervacht heeft de ezel graag hulp. Extra borstelbeurten stelt hij zeer op prijs. De ezel houdt van veel aandacht, door ze te borstelen en te knuffelen, kom je al een heel eind.  Ook vinden ze het heerlijk om te wandelen of voor een karretje te lopen. 
En al besmet…. mocht je ooit zelf een ezel willen, denk er dan goed over.

Ezels zijn echte lieverds, maar je moet er goed rekening mee houden dat een ezel wel 40 jaar kan worden, dus als je veel uitstapjes maakt of van vakanties houdt, dan moet je er voor zorgen dat de ezels goed verzorgd worden achtergelaten. Ze kosten geld, zo tussen de 500 en de 1000 euro per jaar. Je hebt een wei nodig en een stal. Als je overgaat tot de aanschaf van een ezel laat je dan eerst goed informeren door een ezelvereniging of ezelopvangcentrum, waar een ezel kan worden geadopteerd.

Ben je al besmet…. maar wil je zelf geen ezel, doordat je of de tijd niet hebt of de plaats? Maar wil je wel een ezel een goed leven bezorgen, dan is er ook de mogelijkheid om een ezel op afstand te adopteren!!
Wij hebben er op dit moment 4 in de aanbieding…… het ruwvoer is elke maand voorzien, maar ze zoeken nog lieve adoptiemensen, die ze ook willen voorzien van zoutblokken, de wormpasta’s, de bezoekjes van de dierenarts voor de gebitten zijn ook altijd van die leuke kostenplaatjes, dus het zou fijn zijn als daar in geholpen wordt.
De ezel
Ezelhulp Kreta
Home
Nieuws
Sponsoring/Donatie
Balkenbrij
Webwinkel ia
Bestemming Bereikt
Vrienden van....
Links
Contact